Upadek, fuzja, reaktywacja: transformacyjne losy klubów piłkarskich w Polsce po roku 1989 - Mańkowski, Dobrosław; Lenkiewicz, Tomasz; Kossakowski, Radosław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2026)
Mimo rozbudowanych badań nad polską transformacją ustrojową losy organizacji sportowych pozostają słabo rozpoznanym obszarem analiz społecznych. Artykuł podejmuje ten problem, koncentrując się na tym, jak zmiany polityczne, gospodarcze i instytucjonalne po 1989 r. przełożyły się na funkcjonowanie klubów piłkarskich wywodzących się z modelu sportu państwowo-zakładowego. Celem badań jest rekonstrukcja i porównanie transformacyjnych trajektorii trzech klubów: GKS Zagłębie Wałbrzych, LKS Igloopol Dębica i BKS Lechia Gdańsk. Łączyła je wielosekcyjność oraz zależność od patronów przemysłowych lub instytucjonalnych w PRL, natomiast różniły lokalne warunki gospodarcze, zasoby społeczne i sposoby późniejszej odbudowy. Analiza ma charakter jakościowego studium przypadku opartego na źródłach zastanych: literaturze naukowej, opracowaniach historycznych, materiałach prasowych, źródłach internetowych oraz publikacjach poświęconych badanym klubom. Wyniki pokazują, że deindustrializacja i deinstytucjonalizacja sportu doprowadziły do przerwania dotychczasowych mechanizmów finansowania, utraty infrastruktury, zadłużenia, fuzji, upadku lub reorganizacji klubów. Transformacja nie oznaczała więc jedynie zmiany zasad zarządzania sportem, lecz głęboką przebudowę relacji między klubem, lokalną gospodarką, samorządem i wspólnotą kibicowską. Szczególnie istotne okazały się odmienne zasoby miast, w których funkcjonowały badane organizacje, oraz możliwość wykorzystania tradycji klubowej jako kapitału społecznego. Badane przypadki dowodzą zarazem, że nie istniał jeden model przechodzenia przez transformację. O skali kryzysu i możliwościach reaktywacji decydowały lokalne struktury gospodarcze, relacje z samorządem, znaczenie tradycji klubowej oraz zaangażowanie kibiców. Dzięki temu tekst łączy perspektywę historii organizacyjnej z analizą konsekwencji wolnorynkowej przebudowy sportu, pokazując, że los klubów był częścią szerszych napięć społecznych okresu transformacji oraz lokalnych skutków rozpadu gospodarki państwowej i zakładowej. Artykuł wskazuje, że pełniejsze rozumienie polskiej transformacji wymaga włączenia sportu do analiz zmiany systemowej.