Finansowe instrumenty wsparcia przemysłu czystych technologii w USA i UE. Na drodze od konkurencji do interwencjonizmu państwowego - Ambroziak, Adam A.; Przeździecka, Eliza (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
W ostatnich latach wystąpiły dwa zjawiska istotnie wpływające na dotychczasową koncepcję polityki przemysłowej zarówno w USA, jak i w UE: szybka ekspansja Chin oraz zewnętrzne szoki takie jak pandemia COVID-19 oraz wojna w Ukrainie. Na fali ujawnionego uzależnienia od dostawców azjatyckich w UE oraz w USA otwarto oficjalnie dyskusję na temat instrumentów zarówno protekcjonistycznych, jak i interwencjonistycznych. Celem niniejszego artykułu jest zidentyfikowanie podobieństw i różnic w narzędziach proponowanych przez USA i UE ukierunkowanych na zachęcanie przedsiębiorstw do inwestycji w czyste technologie oraz określenie kanałów wpływu na konkurencję na rynku międzynarodowym. W związku z tym dokonano analiz komparatystycznych źródłowych aktów prawa amerykańskiego i unijnego oraz dokumentów programowych USA i UE, a także dostępnych raportów i wstępnych opracowań instytucji finansowych i konsultingowych. Zrealizowane badanie pozwoliło stwierdzić, że cele, zakres oraz narzędzia finansowe polityki przemysłowej uległy zdecydowanej zmianie – opracowano nowe instrumenty subwencyjne w USA, w wielu przypadkach dyskryminacyjne wobec partnerów z państw trzecich, podczas gdy w istotny sposób złagodzono wcześniej restrykcyjne zasady wspierania krajowych przedsiębiorców w UE.