O dopuszczalności zakupu Chateau Cheval Blanc 1947 za pośrednictwem Internetu - Blicharz, Rafał; Rott-Pietrzyk, Ewa (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2024)
Artykuł dotyczy możliwości legalnego nabywania napojów alkoholowych w Internecie w świetle obecnej regulacji ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Autorzy omawiają zagadnienia publicznoprawne oraz prywatnoprawne, wskazując wbrew dotychczasowemu orzecznictwu oraz poglądom doktryny na dopuszczalność obrotu napojami alkoholowi w sieci Internet. Sięgają przy tym do pogłębionej analizy przepisów prawa cywilnego oraz regulacji publicznoprawnych dotyczących podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej oraz prawnych przesłanek umożliwiających jej ograniczenia.