Metoda prawnicza: nieurzeczywistniony ideał czy szkodliwy mit? - Dubowska, Marta; Dyrda, Adam (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
W praktyce prawa i prawoznawstwie obserwujemy współcześnie kryzys metodologiczny. Po omówieniu jego źródeł, prezentujemy trzy ogólne modele metodologiczne, które w racjonalny sposób ugruntowują tzw. metodę prawniczą (metodę „myślenia jak prawnik”). Argumentujemy jednocześnie, że w naturę zawodu prawniczego jest wpisane nieustanne poszukiwanie metodologiczne. Kierowane jest ono praktyczną potrzebą wyrażoną w pytaniu: jakie narzędzie (metoda) sprawdzi się najlepiej w konkretnych okolicznościach?