Wzrost cen energii a sprawiedliwość społeczna. O poczuciu solidarności i wrażliwości w dobie kryzysu energetycznego - Nymś-Górna, Agnieszka; Necel, Ryszard; Wiśniewska, Dorota (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
W obliczu gwałtownego wzrostu cen energii w sezonie zimowym 2022/2023 wiele polskich gospodarstw domowych stanęło przed poważnymi wyzwaniami ekonomicznymi, co stało się impulsem do podjęcia niniejszych badań. Celem artykułu jest zrozumienie, jak w warunkach kryzysu energetycznego kształtują się postawy społeczne związane ze sprawiedliwością i solidarnością, a także identyfikacja grup najbardziej narażonych na skutki wzrostu cen energii. W ramach międzynarodowego projektu badawczego Disrupted Routines zastosowano połączono analizę ilościową z jakościową. Badania wykazały, że istotnymi wskaźnikami solidarności społecznej są: akceptacja redystrybucji dochodów przez osoby zamożne, gotowość do osobistych wyrzeczeń na rzecz słabszych ekonomicznie obywateli oraz oczekiwanie interwencji państwowej w sytuacjach kryzysowych. Jednocześnie analiza jakościowa pozwoliła wyodrębnić szczególnie wrażliwe grupy społeczne: osoby starsze, gospodarstwa domowe o niskich dochodach oraz osoby samotnie wychowujące dzieci. Wnioski z badań wskazują na konieczność budowania trwałych mechanizmów wsparcia i rozwijania strategii solidarności społecznej w odpowiedzi na przyszłe kryzysy energetyczne.