Analiza jakości dokumentacji metodologicznej sondaży: Studium przypadku inwentaryzacji 30 programów badań porównawczych z całego świata - Rybak, Adam (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Podstawowym źródłem informacji o schematach losowania próby i procedurach terenowych badań sondażowych oraz związanych z nimi potencjalnych źródłach błędów pomiaru jest dokumentacja metodologiczna. Jej szeroko pojęta jakość, której istotny element stanowią kompletność i standaryzacja, jest czynnikiem determinującym możliwość prowadzenia badań metodologicznych na dużych zbiorach danych pochodzących z międzykrajowych programów porównawczych. Za punkt wyjścia do poprawy jakości dokumentacji metodologicznej powinno służyć dokładne rozpoznanie dotychczasowego stanu rzeczy. Stanowi to pierwszy cel poniższego badania. Kolejnym celem była analiza problemów obecnych w tym obszarze, która umożliwiła sformułowanie zaleceń dążących do zwiększenia standaryzacji tworzonych raportów i tym samym możliwości lepszego wykorzystania danych pochodzących z badań sondażowych. Analiza zawarta w artykule opiera się na inwentaryzacji danych metodologicznych z 30 międzykrajowych porównawczych programów sondażowych z całego świata. Podsumowuję całość zbioru opartego na 10 493 realizacjach krajowych, poszczególne programy, a także przedstawiam problematyczne praktyki na podstawie konkretnych raportów metodologicznych. Przykłady i zestawienia ukazują rozwój i obecny stan jakości opracowanej dokumentacji. Efektem badania jest krytyczna ocena obecnych praktyk dokumentacyjnych, które ze względu na niewielki poziom standaryzacji pomiędzy projektami bardzo utrudniają praktyczną inwentaryzację informacji na temat przyjętych procedur badawczych. Przedstawiam zestawienia problematycznych praktyk oraz propozycję standaryzacji formy raportów, która rozwiązałaby większość trudności pojawiających się obecnie w procesie harmonizacji danych metodologicznych.