Zasadność uregulowania zgody dysponenta dobrem jako okoliczności wyłączającej bezprawność w polskim prawie karnym - Galiński, Marcin (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Artykuł koncentruje się na kwestii zasadności ustawowego uregulowania zgody dysponenta dobrem jako okoliczności wyłączającej bezprawność. Autor, wykorzystując metodę formalno-dogmatyczną, omówił istotę zgody dysponenta dobrem na gruncie prawa karnego, wskazując, że wspomniana zgoda na gruncie prawa karnego pełni trojaką funkcję. Autor doszedł do konkluzji, że zasadne jest uregulowanie zgody dysponenta dobrem jako okoliczności wyłączającej bezprawność czynu i zaproponował stosowne regulacje prawne w tym zakresie.