Skuteczność postępowań restrukturyzacyjnych w ujęciu ekonomicznym i prawnym - Zaremba, Ulyana (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Ustawa – Prawo restrukturyzacyjne z 15 maja 2015 r. wprowadziła cztery rodzaje postępowań restrukturyzacyjnych, z których mogą skorzystać zadłużone przedsiębiorstwa, aby zawrzeć układ z wierzycielami i przezwyciężyć trudności finansowe. Celem podjętych badań była analiza skuteczności postępowań restrukturyzacyjnych w Polsce – zarówno w ujęciu prawnym, jak i ekonomicznym. Badaniem objęto wszystkie sądowe postępowania restrukturyzacyjne otwarte w latach 2016–2022 przez spółki prawa handlowego. Postępowanie o zatwierdzenie układu, gdzie udział sądu jest ograniczony do zatwierdzenia lub odmowy zatwierdzenia układu, nie było przedmiotem niniejszych badań. W celu zweryfikowania statusu postępowań restrukturyzacyjnych dokonano analizy wszystkich obwieszczeń dla badanych spółek, które ukazały się w Monitorze Sądowym i Gospodarczym lub Krajowym Rejestrze Zadłużonych. Przeprowadzone badania wskazują, że niezależnie od rodzaju postępowania, połowa (51%) wszczętych postępowań restrukturyzacyjnych jest umarzana przez sąd. Podobny odsetek stanowią upadłości i likwidacje po nieudanej próbie restrukturyzacji zadłużenia. Udział układów zatwierdzonych przez sąd w ogóle restrukturyzacji ukształtował się na poziomie 44%, z czego 57% jest w trakcie wykonywania, 27% zostało uchylonych przez sąd, a 16% w całości wykonanych. Średni czas wykonywania układu w postępowaniu restrukturyzacyjnym wynosi 3 lata, a czas od zatwierdzenia układu do wydania przez sąd postanowienia o jego uchyleniu – 2 lata. Dodatkowo w artykule zaprezentowano wyniki analizy skuteczności postępowań restrukturyzacyjnych w różnych branżach, ze szczególnym uwzględnieniem sektora budowlanego, handlowego oraz przetwórstwa przemysłowego.