Miejsce niesprawczych form przestępnego współdziałania w reżimie odpowiedzialności ekstraneusa za typ znamienny okolicznością osobistą - Limburska, Alicja (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Celem opracowania jest określenie miejsca niesprawczych form przestępnego współdziałania w reżimie odpowiedzialności ekstraneusa za typ znamienny okolicznością osobistą. W pierwszej kolejności autorka opisuje przyjęte przez siebie założenia wstępne co do konstrukcji prawnej poszczególnych form zjawiskowych. Następnie rekonstruuje zawartość kategorii „sprawca-intraneus” oraz „współdziałający-ekstraneus” przy uwzględnieniu treści art. 21 § 2 Kodeksu karnego. Ostatecznie w artykule zajęto stanowisko, że – wbrew poglądom wyrażanym w literaturze – wymieniony przepis nie pełni żadnej roli w przypisaniu odpowiedzialności karnej za podżeganie i pomocnictwo. W badaniach przeprowadzonych na potrzeby opracowania dominuje metoda dogmatycznoprawna.