Czy wystąpienie szkody jest konieczne do powstania roszczenia odszkodowawczego w ramach odpowiedzialności deliktowej? - Zelek, Mariusz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2026)
Artykuł podejmuje problematykę dotyczącą szkody jako fundamentalnej przesłanki odpowiedzialności z tytułu czynu niedozwolonego. Autor bada, czy możliwe jest powstanie roszczenia odszkodowawczego w sytuacji, w której nie dojdzie do wyrządzenia szkody, a tym samym czy zaistnienie szkody prawnie relewantnej jest, czy nie jest każdorazowo konieczną przesłanką powstania takiego roszczenia. Rozważania natury ogólnej czynione są w kontekście regulacji dotyczącej naruszenia autorskich praw majątkowych, przyznającej uprawnionemu, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, roszczenie o zapłatę zryczałtowanego odszkodowania, którego wysokość wyliczana jest na podstawie wysokości opłaty licencyjnej, a nie rozmiaru szkody. Takie rozwiązanie w doktrynie rodzi wątpliwości, czy szkoda jest w ogóle przesłanką powstania takiego roszczenia. Autor dochodzi do wniosku, że z istnienia nielicznych, szczególnych rozwiązań prawnych umożliwiających domaganie się zryczałtowanego odszkodowania również w przypadku braku wystąpienia szkody prawnie relewantnej (w rozumieniu art. 361 § 2 k.c.) nie można wyprowadzać wniosku co do generalnej dopuszczalności uniezależnienia przyznania roszczenia o naprawienie szkody od wystąpienia szkody. W badaniach autor posłużył się przede wszystkim metodą formalno-dogmatyczną, a nadto, w niewielkim zakresie, metodą porównawczą.