Struktury, procesy i kompetencje: organizacyjne wyzwania efektywności polskiej służby dyplomatycznej - Surdej, Aleksander (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2026)
Współczesne państwa pozostają w wielowymiarowych i złożonych interakcjach. Efektywność polityki zagranicznej zależy od zdolności Ministerstwa Spraw Zagranicznych do skonstruowania i implementacji programów działań, uwzględniających zaangażowanie wielu typów aktorów, od zdolności do horyzontalnej, wertykalnej i temporalnej koordynacji. Nowe wyzwania wymagają zaprojektowania struktur i procesów umożliwiających efektywne prowadzenia takiej koordynacji. Odwołując się do danych jakościowych i studium przypadku, artykuł formułuje rekomendacje organizacyjne i wymogi kompetencyjne przydatne służbie dyplomatycznej w osiąganiu pożądanych rezultatów. Podkreśla konieczność miksu kompetencyjnego w placówkach dyplomatycznych, w których zawodowi dyplomaci powinni być uzupełniani przez specjalistów o udokumentowanym doświadczeniu i osiągnięciach. Artykuł identyfikuje warunki niezbędne dla funkcjonowania dyplomacji zorientowanej na rezultaty i wzrostu jej publicznej odpowiedzialności i rekomenduje kierunki zmian konieczne do osiągnięcia tych celów.