Cyberoszustwo z wykorzystaniem nowoczesnych technologii: zagrożenia i prawne aspekty przeciwdziałania - Golonka, Anna (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2026)
W opracowaniu podjęto problematykę cyberoszustwa jako rodzaju oszustwa popełnionego w cyberprzestrzeni. Nadrzędnym celem jest zwrócenie uwagi na zagrożenia, jakie niesie za sobą wykorzystanie nowoczesnych technologii, w szczególności sztucznej inteligencji, uczenia maszynowego oraz technologii blockchain do popełnienia tego przestępstwa. Tematykę tę ukazano z perspektywy kryminologicznej oraz prawnokarnej. W tym pierwszym względzie przeanalizowano tendencje i skalę zjawiska, odnosząc się do dynamiki postępu w dziedzinie IT oraz konkretnych przykładów cyberoszustw, poprzedzając to analizą kwestii etymologicznych terminów cyberprzestrzeń i cyberoszustwo. W odniesieniu do aspektów prawnokarnych, szczegółowej analizie poddano wybrane regulacje unijne i krajowe związane z przeciwdziałaniem omawianym procederom, takie jak Akt o sztucznej inteligencji (AI Act), polski Kodeks karny oraz ustawa o zwalczaniu nadużyć w komunikacji elektronicznej. Tym samym w badaniach bazowano na metodzie formalno-dogmatycznej z elementami empirycznymi. Rozważania prowadzą do wniosków, że cyberoszustwo stanowi poważne, wykazujące silną tendencję wzrostową zagrożenie, w którym sprawcy coraz częściej wykorzystują nowoczesne technologie. Kluczowym problemem pozostaje nieznajomość tych narzędzi przez ofiary przestępstw. Skuteczne przeciwdziałanie tym zjawiskom wymaga stałego dostosowywania przepisów karnych do postępu technicznego, zacieśniania międzynarodowej współpracy organów ścigania oraz realizacji systemowych programów edukacyjnych podnoszących cyfrową świadomość społeczeństwa.