O potrzebie badań nad pojęciem przedmiotu cywilnych praw podmiotowych – zagadnienia wybrane - Pyrzyńska, Agnieszka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Celem artykuły jest określenie przydatności pojęcia przedmiotu prawa podmiotowego dla nauki prawa cywilnego. Główną przesłanką podjęcia badań był brak szerszych opracowań tego zagadnienia w polskiej literaturze oraz panujący zamęt terminologiczny. Analiza wybranych rodzajów praw podmiotowych, w szczególności praw podmiotowych rzeczowych, praw na dobrach niematerialnych, praw na dobrach osobistych oraz wierzytelności, uzasadnia sformułowanie wniosku, że pojęcie przedmiotu prawa podmiotowego można uznać za elementarne dla prawa cywilnego. Służy ono m.in. do współwyznaczania treści prawa podmiotowego, rozgraniczenia poszczególnych typów praw oraz konkretnych praw podmiotowych, opisu oraz kwalifikacji nowych zjawisk w obrocie. W badaniach wykorzystano metodę dogmatycznoprawną oraz metodę teoretycznoprawną.