Mediacje przy zawieraniu układu w ramach postępowania upadłościowego - Głodowski, Włodzimierz (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2025)
Zawarcie układu upadłościowego jest drugim trybem postępowania upadłościowego obok upadłości likwidacyjnej. Problematyka zastosowania mediacji w ramach zawierania układu w upadłości nie była dotąd przedmiotem opracowania w polskiej literaturze prawniczej, mimo istotnego znaczenia tego zagadnienia, w tym także od strony praktycznej. W pełni uzasadnia to wybór przedmiotu badań. Celem opracowania jest zatem określenie możliwości zastosowania mediacji w ramach procedury zawierania układu w postępowaniu upadłościowym oraz zasadności dokonanych przez ustawodawcę zmian w tym zakresie. W badaniach wykorzystano głównie w metodę prawnodogmatyczną. Regulacja układu zawarta w Prawie upadłościowym jest jedynie szkieletowa, a w szerokim zakresie następuje tutaj odwołanie do odpowiedniego stosowania przepisów Prawa restrukturyzacyjnego regulujących układ i procedurę jego zawierania. Tak w przebiegu postępowania restrukturyzacyjnego, jak i w ramach procedury zawierania układu w postępowaniu upadłościowym dla zawarcia układu w drodze pozytywnego głosowania konieczne są rozmowy, negocjacje oraz prowadzone mediacje, przede wszystkim umożliwiające osiągnięcie akceptacji propozycji układowych przez jak największą liczbę wierzycieli. Ma to znaczenie nie tylko dla przyszłych wyników głosowania, albowiem stopień udzielanego poparcia ma także wpływ na wstrzymanie likwidacji majątku masy upadłości oraz wyznaczenie zgromadzenia wierzycieli. Pozytywnie należy tutaj ocenić nowelizację wprowadzającą możliwość oficjalnego przybrania do toczącego się postępowania mediatora, uczestniczącego w negocjacjach w przedmiocie zwarcia układu. Istotne znaczenie mediacji może wystąpić także w przypadku mediacji z podmiotami niebędącymi uczestnikami postępowania upadłościowego, a zatem wierzycielami posiadającymi wierzytelności fakultatywnie układowe, pracownikami i związkami zawodowymi oraz inwestorami.