Uzasadnienie wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego oddalającego skargę kasacyjną w świetle art. 193 zdanie drugie p.p.s.a. - Celiński, Michał; Pietrasz, Piotr (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2026)
Podjęcie badań nad art. 193 zd. drugie ustawy z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (p.p.s.a.) wynika z braku jego szerszego omówienia w polskiej literaturze oraz z doniosłości praktycznej tego przepisu w kontekście ekonomii procesowej. Regulacja ta, wprowadzona w 2015 r., odciąża Naczelny Sąd Administracyjny (NSA) dzięki możliwości zwięzłego sporządzania uzasadnienia wyroku oddalającego skargę kasacyjną. Celem artykułu jest charakterystyka i ocena tej regulacji, ze szczególnym uwzględnieniem mechanizmu uproszczenia konstrukcji uzasadnienia wyroku. W badaniach zastosowano metodę dogmatyczną, obejmującą samodzielną wykładnię przepisów prawa, jak również pogłębioną analizę literatury przedmiotu i orzecznictwa NSA. Przeprowadzona analiza prowadzi do wniosku, że art. 193 zd. drugie p.p.s.a. wyznacza minimum treściowe uzasadnienia, ograniczające się do oceny zarzutów skargi kasacyjnej. Skorzystanie z tego uproszczenia ma jednak charakter fakultatywny. Punktem odniesienia oceny prawnej niezmiennie pozostaje stan faktyczny przyjęty przez sąd I instancji, co eliminuje konieczność jego powielania. Choć praktyka pokazuje, że składy orzekające coraz powszechniej korzystają z dobrodziejstwa omawianego przepisu, obecna redakcja przepisu wymaga poprawy. W ramach wniosków de lege ferenda postuluje się nadanie przepisowi precyzyjniejszego brzmienia (wskazującego dosłownie, że „uzasadnienie wyroku oddalającego skargę kasacyjną może ograniczyć się do oceny zarzutów skargi kasacyjnej”) oraz przeniesienie go do odrębnej jednostki redakcyjnej.