Florian Znaniecki i Janusz Ziółkowski. O tradycji i kontynuacjach badań nad wartościowaniem przestrzeni miasta - Lisiecki, Stanisław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Artykuł omawia specyfikę socjologicznego rozumienia przestrzeni, skupiając się na koncepcjach dwóch reprezentantów poznańskiej socjologii miasta: Floriana Znanieckiego i Janusza Ziółkowskiego. Centralne miejsce w ich rozważaniach o mieście zajmowało wartościowanie przestrzeni przez różne grupy i zbiorowości, determinujące, ich zdaniem, sposób i zasięg użytkowania tej przestrzeni. Tekst przedstawia najważniejsze w tej kwestii badania Znanieckiego i Ziółkowskiego, wpisując jej w kontekst socjologii europejskiej i ekologicznej szkoły z Chicago. Ostatnia część artykułu poświęcona jest nawiązaniom do koncepcji wartościowania przestrzeni we współczesnych badaniach socjologicznych i możliwościom odwoływania się do tej koncepcji w dzisiejszych dyskusjach na temat tożsamości miast, zanikania ich centrum oraz rewitalizacji zdegradowanych obszarów miejskich.