Demograficzne uwarunkowania rozwoju miasta Poznania - Gołata, Elżbieta (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
W niniejszym artykule przedstawiono dotychczasowe i przyszłe trendy rozwoju populacji miasta Poznania. Celem badań jest wskazanie powiązań i relacji między rozwojem demograficznym miasta i otaczających je obszarów podmiejskich w zakresie starzenia się ludności, rynku pracy i poziomu wykształcenia. Zmniejszenie średniego rocznego tempa wzrostu liczby ludności w powiecie poznańskim oraz towarzyszący mu spadek liczby mieszkańców Poznania wskazują na fazę absolutnej dezurbanizacji w rozwoju miasta. Trudno jest określić wpływ nieco większego wzrostu płodności kobiet w Poznaniu, w porównaniu z obserwowanym w otaczającym miasto regionie. Z kolei zmiany w długości oczekiwanego trwania życia wskazują rosnące podobieństwa charakterystyk rozwoju demograficznego miasta i strefy podmiejskiej. Procesy demograficzne są analizowane w powiązaniu ze zmianami społecznymi. Tempo wzrostu liczby absolwentów wyższych uczelni w najbliższym otoczeniu Poznania jest znacznie wyższe aniżeli obserwowane w centrum miasta. Zwrócono także uwagę na wpływ wykształcenia na rozwój kariery i wydłużenie okresu aktywności zawodowej, a także na decyzje matrymonialne i prokreacyjne. Wzrost poziomu wykształcenia siły roboczej ma stały, pozytywny i znaczący wpływ na wzrost gospodarczy.