E-partycypacja: zastosowania sondażu internetowego jako narzędzia partycypacyjnego - Matczak, Piotr; Mączka, Krzysztof; Milewicz, Maciej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Rozwój technologii informatycznych w ciągu ostatnich 25 lat zmienił kontekst i praktykę partycypacji. Pojawiło się pojęcie „e-partycypacja”, które oznacza interakcję między sferą społeczeństwa obywatelskiego a formalną sferą polityki i administracji za pośrednictwem technologii informatycznych. W artykule przedstawiono funkcje e-partycypacji, stosowane narzędzia, a także krytykę tego sposobu angażowania obywateli. Następnie naszkicowano sytuację e-partycypacji w Polsce oraz szczegółowy przypadek sondażu internetowego w Poznaniu, który wykorzystywany jest jako narzędzie konsultacyjne. Na koniec przedstawiono wnioski oparte na analizie stosowania sondażu internetowego jako narzędzia e-partycypacji. Sondaże przeprowadzone w Poznaniu mogą zostać zaliczone do sondaży nieprobabilistycznych, a konkretnie – do sondaży opierających się na dobrowolnym uczestnictwie każdego, kto się zgłosi. Sondaże internetowe spełniały głównie funkcję aktywizacyjną. Pomagają one zatem w emancypacji wykluczonych grup społecznych („dają głos” mieszkańcom) oraz zapewniają lepszą legitymizację decyzji. W mniejszym stopniu przyczyniają się do poprawy jakości podejmowanych decyzji i poprawy działania administracji. Realizowanie tych dwóch ostatnich funkcji wymagałoby większej dbałości o probabilistyczny charakter prób.