Udział przedsiębiorców w podejmowaniu decyzji publicznych w sferze gospodarczej na poziomie lokalnym - Antkowiak, Paweł; Kmieciak, Robert (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Współcześnie wyczerpała się statyczna formuła prowadzenia polityki lokalnej. Wydaje się, że należy coraz intensywniej włączać inne – zewnętrzne podmioty do struktur zarządczych po to, aby usprawnić i zracjonalizować proces podejmowania decyzji publicznych, co bezpośrednio przekłada się na rozwój gospodarczy danego regionu. Odpowiedzią na takie zapotrzebowanie jest koncepcja zarządzania publicznego. Grupą, która w przekonaniu autorów powinna mieć wpływ na podejmowanie decyzji publicznych w sferze gospodarczej, są niewątpliwie przedsiębiorcy. Niestety w ocenie autorów nie mają oni realnego wpływu na bieg wydarzeń na poziomie lokalnym. Powodem takiego stanu rzeczy jest m.in. brak jednolitej reprezentacji – powszechnego samorządu gospodarczego.