Modernizacja administracji publicznej z perspektywy obszaru metropolitalnego - Magiera, Maciej (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2015)
Aby uczestniczyć w atrakcyjnym dla mas zglobalizowanym świecie, należy podążać za pewnymi trendami. Jeden z nich prowadzi do koncentrowania się społeczeństw wokół wielkich obszarów metropolitalnych, co wymusza na administracji publicznej, szczególnie samorządowej, poczynienie pionierskich kroków. W warunkach społeczeństwa informacyjnego, społeczeństwa ryzyka ulegającego procesom metropolitalnym spełnienie społecznej potrzeby kompleksowego minimalizowania ryzyka wymaga nieustannej mentalnej modernizacji administracji publicznej. Inaczej archaiczna działalność władz doprowadzi do deprecjacji obszaru, którym one administrują.