Weryfikacja kwalifikacji kandydatów na biegłych sądowych z dziedziny kryminalistyki na przykładzie analizy danych dotyczących biegłych sądowych wpisanych na listę prowadzoną przez Prezesa Sądu Okręgowego w Poznaniu - Hrehorowicz, Małgorzata (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Celem artykułu jest ustalenie modelu weryfikacji kwalifikacji kandydatów na biegłych sądowych istniejącego w praktyce. Model ten ukazano na przykładzie modelu wypracowanego w okręgu poznańskim. Artykuł przygotowano na podstawie badań własnych przeprowadzonych na obszarze Sądu Okręgowego w Poznaniu. Badaniom poddano akta osobowe biegłych sądowych z dziedziny kryminalistyki wpisanych na listę prowadzoną przez Prezesa Sądu Okręgowego w Poznaniu. Artykuł podzielono na dwie części. W pierwszej części ukazano ustawowy model weryfikacji kwalifikacji kandydatów na biegłych sądowych. W części drugiej przedstawiono kwalifikacje biegłych sądowych wpisanych na listę Sądu Okręgowego w Poznaniu oraz sposób ich dokumentowania przez kandydatów na biegłych. W części tej ukazano również wypracowany przez Prezesa Sądu Okręgowego w Poznaniu sposób weryfikacji tych kwalifikacji.