Obligacje komunalne na rynku Catalyst w latach 2011-2015 - Zieliński, Jakub (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
W artykule przeprowadzono analizę rynku obligacji komunalnych, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji na rynku obrotu dłużnymi papierami wartościowymi jednostek samorządu terytorialnego (JST) w latach 2011-2015. Regularny wzrost zadłużenia JST począwszy od 2001 roku jest jedną z przesłanek skłaniających samorządy do poszukiwania alternatywnych do kredytu źródeł finansowania. Jednym z prawnie dopuszczalnych instrumentów finansowania JST są tzw. obligacje komunalne. Od 2009 roku, kiedy to rozpoczął działalność prowadzony przez GPW system autoryzacji i obrotu dłużnymi papierami wartościowymi Catalyst, JST uzyskały możliwość plasowania emisji na rynku regulowanym i alternatywnym. W niniejszym artykule dokonano przeglądu prawnych aspektów emisji obligacji. Następnie zaprezentowano sytuację na rynku obligacji komunalnych plasowanych na rynku Catalyst oraz porównano ww. instrument z kredytem bankowym, kończąc na spostrzeżeniach na temat istoty cenowych i pozacenowych aspektów pozyskiwania finansowania przez JST.