Zbieg wielu przypadków w „ciągu szczególnych okoliczności” jako katalizator zainteresowań badawczych prof. dr. hab. Andrzeja Kwileckiego - Woźniak, Zbigniew (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Artykuł omawia punkty zwrotne w karierze naukowej seniora polskich socjologów prof. dr. hab. Andrzeja Kwileckiego, które zarówno kształtowały osobowość, jak i zadecydowały o jego zainteresowaniu się tymi sferami i przejawami życia społecznego, które znalazły się w punktach przecięcia osobistych losów życiowych z wydarzeniami historycznymi dwudziestowiecznej Polski i Europy.