Funkcje gminnych rad seniorów - Mędrzycki, Radosław (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Celem artykułu była próba ukazania normatywnych oraz pozanormatywnych funkcji gminnych rad seniorów w Polsce. Analizie poddano otoczenie społeczne gminnych rad seniorów oraz podstawę normatywną gminnych rad seniorów. W celu badań wyróżniono a) płaszczyznę relacji gminna rada seniorów – organy gminy, b) płaszczyznę relacji gminna rada seniorów – wspólnota samorządowa, c) płaszczyznę relacji gminna rada seniorów – seniorzy w gminie, d) płaszczyznę relacji gminna rada seniorów – członkowie gminnej rady seniorów. W wyniku badań stwierdzono, że poza określonymi funkcjami gminnych rad seniorów (konsultacyjną, doradczą, inicjatywną) ciała te pełnią także funkcje nacisku, budowania społeczeństwa obywatelskiego, aktywizującą, integracyjną, adaptacyjną, rewitalizującą i edukacyjną.