Samorząd terytorialny w oczach socjologów – dyskusja - Nowak, red. nauk. Marek; Śliwa, red. nauk. Paweł; Szczepański, głos w dyskusji Marek S.; Piróg, głos w dyskusji Tomasz; Kotarski, głos w dyskusji Hubert; Majcherkiewicz, glos w dyskusji Tatiana (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Ostatnie wybory w Polsce mocno zmieniły sytuację polityczną. Nowe władze przystąpiły do realizacji licznych reform. Wiele z nich wzbudziło duże kontrowersje. Dotyczy to także zapowiedzi związanych ze zmianami w systemie samorządu terytorialnego. Artykuł można potraktować jako zaproszenie do dyskusji na temat przyszłości samorządności terytorialnej w Polsce. Zawiera wypowiedzi sześciu socjologów zajmujących się problematyką samorządową. Były one inspirowane trzema pytaniami, które dotyczyły: (1) bilansu polskiej reformy samorządowej, (2) problemów funkcjonowania samorządów, (3) oceny przebiegu dyskusji poświęconej zapowiedzianym zmianom. Wypowiedzi (odpowiedzi na pytania) opierają się na kompetencjach badaczy i ich doświadczeniu badawczym, są zatem w większym stopniu odwzorowaniem wiedzy naukowej i doświadczeń badawczych niż opinii, czy światopoglądu, które właściwe są dyskursowi publicznemu.