Nowe instrumenty ekonomiczne polityki miejskiej w świetle ustawy o rewitalizacji - Mikuła, Łukasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
Celem artykułu jest ocena potencjalnej efektywności nowych instrumentów polityki miejskiej wprowadzonych do porządku prawnego poprzez ustawę z dnia 9 października 2015 r. o rewitalizacji (t.j. Dz.U. 2017 poz. 1023) w zakresie ochrony społeczności lokalnych przed nadmiernym wzrostem obciążeń czynszowych w budynkach prywatnych oraz włączenia prywatnych właścicieli nieruchomości w finansowanie procesów rewitalizacji. Analizie poddano instrumenty ekonomiczne, definiowane jako takie, które wpływają na poziom dochodów i wydatków w budżecie miasta i/lub modyfikują prawa i obowiązki podmiotów w stosunkach cywilno-prawnych, a jednocześnie są powiązane funkcjonalnie i merytorycznie z dokumentami planistycznymi sporządzanymi i uchwalanymi w ramach procesu rewitalizacji.