Ocena przestrzeni publicznych na potrzeby rewitalizacji na przykładzie miasta Sierakowa - Micek, Michał (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
W artykule zaprezentowano wyniki badań jakościowych nad przestrzeniami publicznymi miasta Sierakowa, które zostały przeprowadzone na potrzeby rewitalizacji gminy Sieraków. Badania te polegały na ocenie wybranych przestrzeni publicznych przy użyciu metody dyferencjału semantycznego w formie eksperckiej. Celem metodycznym opracowania jest weryfikacja przydatności użytej metody w procesie rewitalizacji obszarów miejskich. Na wstępie zdefiniowano kluczowe pojęcia, następnie wyjaśniono, czym jest ocena przestrzeni i jakie znaczenie ma ona w kontekście rewitalizacji, przybliżono również metodę dyferencjału semantycznego. W kolejnej części artykułu zaprezentowano wyniki oceny jakościowej przestrzeni publicznych miasta Sierakowa. Wnioski posłużyły do sformułowania najważniejszych problemów i potencjałów stanowiących podstawę do podjęcia konkretnych działań rewitalizacyjnych.