Idea miast dobrego życia – Cittàslow. Diagnoza możliwości przystąpienia miasta Sierakowa do sieci Cittàslow w kontekście procesów rewitalizacyjnych - Szczepańska, Magdalena; Świderski, Arkadiusz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2017)
Współczesne trendy w kształtowaniu miast zmierzają z jednej strony do tworzenia struktur inteligentnych (ang. smart city), ekologicznych (ang. green city), reagujących na dynamicznie zmieniające się potrzeby ich mieszkańców oraz środowiska. Z drugiej strony kultywowana jest idea spokojnego i dobrego życia, skupionego na wewnętrznych cechach małych społeczności (cittàslow lub slow city). Miasto Sieraków położone w zachodniej Polsce, w województwie wielkopolskim, jest siedzibą gminy miejsko-wiejskiej Sieraków. Atrakcyjna lokalizacja w dolinie rzeki Warty, na skraju Puszczy Noteckiej, pomiędzy dwoma jeziorami i w bliskim sąsiedztwie Poznania oraz długa historia i bogata tradycja tych terenów, a także małomiasteczkowy klimat sprzyja wypoczynkowi i turystyce. Obecnie samorząd lokalny podejmuje działania w zakresie opracowania i wdrożenia programu rewitalizacji. Wydaje się, że jest dobry czas na rozważenie możliwości przystąpienia miasta do sieci Cittàslow. Celem podjętych badań jest diagnoza możliwości przystąpienia miasta Sierakowa do sieci Cittàslow w kontekście procesów rewitalizacyjnych.