Krajowa polityka miejska i jej implementacja na poziomie regionu - Kaczmarek, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
W połowie 2013 r. ukazał się dokument pt. „Założenia krajowej polityki miejskiej”, który określa rolę państwa w procesie rozwoju miast. W niniejszym artykule przedstawiono istotę polityki miejskiej w odniesieniu do poziomu krajowego i jej implementację na poziom regionalny. Województwo uznaje się za kluczowy poziom integracji wszystkich polityk terytorialnych w zakresie rozwoju miast: europejskiej, krajowej, regionalnej i lokalnej.