Miasta podzielone jako przedmiot zainteresowań geografii oraz innych nauk - Kulczyńska, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Opracowanie stanowi przegląd najważniejszych publikacji w zakresie miast podzielonych i składa się z dwóch części. Pierwsza koncentruje się na zdefiniowaniu podstawowych pojęć odnoszących się do miast granicznych, do których autorka zalicza miasta podzielone i miasta stykowe, a następnie opisuje przykłady takich miast. Natomiast druga część stanowi trzon opracowania i dotyczy przeglądu literatury począwszy od 1990 r., której przedmiotem badań są miasta podzielone w Europie.