Rola Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park” w opinii mieszkańców Wałbrzycha - Woźniak, Ewa (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Specjalne strefy ekonomiczne (SSE) wywierają wpływ na przestrzeń społeczno-ekonomiczną. Stanowią one narzędzie stymulujące napływ inwestycji do Polski. Utworzenie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park” (WSSE „Invest–Park”) wpłynęło na niwelowanie negatywnych następstw likwidacji i upadku zakładów przemysłowych po okresie transformacji. Strefa przejęła rolę dawnych kopalni wałbrzyskich. Jednakże pojawiły się wątpliwości dotyczące oddziaływania strefy na otaczający podregion. Przede wszystkim pierwotny cel, dla którego powołano strefę, nie został osiągnięty, ponieważ nie zmniejszyło się bezrobocie. Celem badań było określenie funkcjonowania i wpływu WSSE „Invest-Park” na społeczeństwo i gospodarkę podregionu wałbrzyskiego w świetle opinii mieszkańców. Mieszkańcy regionu mieli świadomość, że strefa wpływa na niego pozytywnie. Potrafili dostrzec korzyści wynikające z funkcjonowania strefy i określić oczekiwania względem niej. Według nich najważniejszym działaniem jest tworzenie nowych miejsc pracy oraz wzrost wynagrodzeń pracowników zatrudnionych w firmach. Respondenci, których członkowie rodzin pracują w strefie, mają większą świadomość i wiedzę na temat funkcjonowania WSSE. Mieszkańcy podregionu postrzegają strefę jako szansę na rozwój społeczno-gospodarczy. Warunkiem wykorzystania tej szansy jest właściwa współpraca władz samorządowych z zarządem strefy.