Zróżnicowanie i zmiany konkurencyjności eksportowej regionów w Polsce - Maćkowiak, Henryk (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Na konkurencyjność regionów można spojrzeć z kilku punktów widzenia. Jednym z aspektów konkurencyjności jest wielkość i struktura eksportu (siła eksportowa regionu), gdyż zakłada się, że konkurencyjność jest m.in. funkcją sprzedaży na rynkach zagranicznych. Celem opracowania jest przedstawienie zróżnicowania i zmian konkurencyjności eksportowej (zdolności do sprzedaży na rynki zagraniczne) województw w Polsce w latach 1999–2007.