Rynek nieruchomości gruntowych w powiecie bydgoskim w latach 2007–2010 - Głębocki, Benicjusz; Perdał, Robert (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Celem artykułu jest analiza przestrzenna obrotu nieruchomościami na tle zasobów gruntów i struktury ich użytkowania w powiecie bydgoskim w latach 2007– 2010. Badaniami objęto poszczególne transakcje zagregowane w obręby geodezyjne według rodzajów nieruchomości. Przedmiotem badań były nieruchomości, które najczęściej uczestniczyły w transakcjach, tj. nieruchomości: rolne, zurbanizowane niezabudowane i zabudowane oraz wypoczynkowo-rekreacyjne. Analizą objęto: liczbę zawartych transakcji kupna-sprzedaży, średnią powierzchnię i wartość rynkową nieruchomości będących przedmiotem transakcji.