Instrumenty prawne zmiany generacyjnej właścicieli indywidualnych gospodarstw rolnych w Polsce w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007–2013 - Sokołowski, Łukasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Celem artykułu jest próba kompleksowego przedstawienia instrumentów prawnych służących zmianie generacyjnej właścicieli indywidualnych gospodarstw rolnych w Polsce w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007–2013. Uwzględnione zostały dwa działania w ramach osi „Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego”, tj „Ułatwianie startu młodym rolnikom” oraz „Renty strukturalne”. W publikacji poddano analizie w szczególności definicje ustawowe beneficjentów, ukazano prawne aspekty ubiegania się o wsparcie w ramach niniejszych działań, w tym kryteria dostępu, formę i wysokość pomocy. Zaprezentowano kierunek i wpływ orzecznictwa unijnego i krajowego na wykładnię przepisów prawnych regulujących przedmiotowe działania.