Fundusze strukturalne w kształtowaniu czynników rozwoju gminy Rokietnica w latach 2004–2012 - Herodowicz, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Celem artykułu jest ocena wpływu funduszy strukturalnych na kształtowanie czynników rozwoju lokalnego na przykładzie gminy Rokietnica. Wykorzystano analizę aktywności i skuteczności gminy w pozyskiwaniu funduszy strukturalnych oraz charakterystykę udziału tych funduszy w wydatkach gminy Rokietnica. Pozwoliło to nie tylko wskazać na czynniki rozwoju lokalnego wspierane przez fundusze strukturalne, ale również określić ich znaczenie i zidentyfikować tendencje w pozyskiwaniu i wykorzystywaniu tych funduszy przez gminę Rokietnica.