Poznań w czasach wczesnego modernizmu około roku 1929. Koncepcja nowoczesnego miasta w interpretacji architekta miejskiego Sylwestra Pajzderskiego - Nadolny, Adam (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2013)
Niniejszy artykuł prezentuje koncepcję rozwoju nowożytnego Poznania w okresie wczesnego modernizmu autorstwa Sylwestra Pajzderskiego. W związku z tym, że w oryginalnej publikacji opisu założeń przestrzennych z roku 1929 nie umieszczono rysunków, auto artykułu podjął próbę pewnego rodzaju rekonstrukcji wybranych założeń projektowych. Szczególny nacisk położono na ukazanie propozycji zmiany kompozycji i struktury miasta w odniesieniu do zabudowy mieszkaniowej, terenów zielonych i przemysłu. Przedstawiona w niniejszym artykule koncepcja rozwoju nowożytnego miasta autorstwa Sylwestra Pajzderskiego z końca lat 20. XX w. była odzwierciedleniem ówczesnych zapotrzebowań miasta. Nie była tak rewolucyjna jak późniejsza działalność W. Czarneckiego w planie ogólnym miasta Poznania z roku 1934. Niemniej jednak nosiła znamiona wiedzy i praktyki urbanistycznej. Należy mieć na uwadze fakt, że z punktu widzenia urbanisty jest ona ciekawym przypadkiem dokumentującym nowoczesną myśl urbanistyczną na obszarze Polski.