Mieszkańcy Poznania wobec obcokrajowców - Gajda, Hanna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2012)
Od kilkunastu lat obserwowana jest znacząca tendencja wzrostowa ruchów migracyjnych do Polski. Mimo, że obecność obcokrajowców w naszym kraju jest zjawiskiem coraz bardziej powszechnym, to jednak wciąż stosunkowo nieznanym i niezbadanym. Szczególnie ciekawe wydają się postawy Polaków wobec cudzoziemców. Celem niniejszej pracy jest prezentacja wyników badań dotyczących opinii na temat obecności obcokrajowców w Poznaniu, przeprowadzonych w Poznaniu w 2011 r.