Rola zalesień gruntów rolnych wykonanych w ramach PROW 2004–2006 w rozwoju obszarów wiejskich w Polsce - Polna, Małgorzata (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
Opracowanie dotyczy analizy przestrzennej udziału gospodarstw rolnych w działaniu 5. PROW „Zalesienia gruntów rolnych” w latach 2004–2006. Uwzględniając zróżnicowanie gmin wiejskich pod względem ich preferencji zalesieniowych, przeprowadzono delimitację, która posłużyła jako wskaźnik poziomu absorpcji środków unijnych w jednym z działań proekologicznych PROW.