Przestrzenne zróżnicowanie dochodów gmin z podatku rolnego - Motek, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2011)
W artykule przedstawiono prawną charakterystykę podatku rolnego oraz przestrzenne zróżnicowanie dochodów gmin z tego podatku w latach 2000–2008. Podatek rolny zaliczany jest do podatków majątkowych, w których opodatkowaniu podlegają grunty rolne.W2000 r. dochody gmin z podatku rolnego wyniosły 0,7 mld zł (19 zł na 1 mieszkańca), a w 2008 r. już 1,2 mld zł (32 zł na 1 mieszkańca). Stanowiło to około 2% dochodów budżetowych gmin.