Teoretyczne aspekty modelowania przestrzennego w badaniach regionalnych - Kossowski, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2010)
Modelowanie przestrzenne jest obecnie jednym z podstawowych narzędzi badawczych wykorzystywanych w analizie regionalnej. Modele przestrzenne są rozszerzeniem klasycznych modeli ekonometrycznych, do których włączane są tak zwane efekty przestrzenne: przestrzenna zależność i przestrzenna heterogeniczność. Artykuł prezentuje podstawy teoretyczne modelowania przestrzennego wraz z definicjami podstawowych pojęć oraz analizą ich własności. Przedstawione są również metody estymacji i diagnostyki modeli przestrzennych. W pracy wskazuje się też z jednej strony na złożoność modelowania przestrzennego, a z drugiej strony na użyteczność takiego podejścia badawczego. Zarysowane zostały także trendy rozwojowe modelowania przestrzennego.