Aktywność jednostek samorządu terytorialnego w powiecie poznańskim w pozyskiwaniu wsparcia z funduszy unijnych w latach 2004–2008 - Szkudlarek, Katarzyna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2010)
Celem artykułu jest ocena aktywności jednostek samorządu terytorialnego w powiecie poznańskim w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych w latach 2004–2008. Podjęto próbę określenia roli środków, które można było pozyskać w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR) w realizacji zadań podejmowanych przez gminy. Dokonana została analiza struktury projektów oraz próba oceny aktywności, skuteczności i efektywności władz gmin powiatu poznańskiego w pozyskiwaniu wsparcia finansowego w ramach ZPORR, który był najważniejszym instrumentem polityki regionalnej w pierwszych latach członkostwa Polski w Unii Europejskiej. W analizie zwrócono również uwagę na fakt, że okres funkcjonowania tego programu był dla władz samorządowych ważnym etapem nabierania doświadczeń w zakresie aplikowania o środki unijne.