Miejski Program Rewitalizacji dla miasta Poznania i dzielnicy Śródka – przykład uspołecznionego modelu odnowy miasta - Wójcicki, Michał (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2010)
Lokalne Programy Rewitalizacji stanowią obecnie wymóg formalny do ubiegania się przez jednostki samorządu terytorialnegowPolsce o unijne fundusze na cele związane z rewitalizacją miast. Często jednak, dokumenty te oprócz programowania działań oraz realizacji inwestycji o charakterze infrastrukturalnym, całkowicie pomijają kwestie społeczne. Celem artykułu jest zaprezentowanie Miejskiego Programu Rewitalizacji dla Poznania, jego głównych założeń, etapów tworzenia i realizacji a także pod kątem udziału społeczności lokalnych w procesie odnowy miasta. Aktywna partycypacja i właściwa komunikacja pomiędzy uczestnikami procesu rewitalizacji (przedstawicielami administracji, mieszkańcami, politykami, przedsiębiorcami) w znaczący sposób zwiększa gwarancję jego sukcesu. Artykuł wskazuje na spodziewane efekty rewitalizacji dzielnicy Śródka w Poznaniu.