Poziom i warunki życia ludności na terenach wiejskich na przykładzie wsi Kowalów - Głosińska, Ewa (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2010)
Celem pracy jest określenie poziomu i warunków życia ludności na terenach wiejskich w oparciu o analizę badań ankietowych przeprowadzonych w Kowalowie w 2009 r. Kowalów jest wsią sołecką położoną w strefie przygranicznej w województwie lubuskim, w powiecie słubickim, w północnej części gminy Rzepin.Warunki życia określono w oparciu o analizę warunków mieszkaniowych, w tym między innymi wyposażenia w infrastrukturę techniczną i przedmioty trwałego użytkowania, jak również poziomu dostępności do usług oraz stanu zagospodarowania terenu i charakteru relacji społecznych. Poziom życia ludności określono na podstawie analizy poziomu dochodów i mobilności mieszkańców wsi. Badania wskazują na bardzo dobre warunki życia mieszkańców Kowalowa. Szczególnie dotyczy to warunków mieszkaniowych oraz dostępu do usług we wsi. Przy czym poziom wyposażenia mieszkań w sieć kanalizacyjną oraz instalację gazu ziemnego jest bardzo niski. Bardzo dobre warunki życia mieszkańców Kowalowa nie korespondują z niskim poziomem życia badanej społeczności – niskim poziomem dochodów i mobilnością ludności.