Nowatorski i interdyscyplinarny charakter twórczości naukowej profesora Zbyszka Chojnickiego - Maik, Wiesław (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2018)
Artykuł określa nowatorski i interdyscyplinarny charakter twórczości naukowej profesora Zbyszka Chojnickiego na przykładzie wybranych nurtów jego działalności. Wskazuje na źródła i podstawy tego nowatorstwa i przedstawia wpływ Profesora na rozwój powojennej geografii w Polsce.