Miejskie przestrzenie publiczne – przykład orientacyjnej wyceny terenu zieleni w Częstochowie - Rykała, Piotr (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2019)
Zamierzeniem artykułu jest ogólne scharakteryzowanie miejskich przestrzeni publicznych, ukazanie ich wartości, a także przedstawienie potencjalnych metod ich wyceny. Artykuł w pierwszych czterech częściach ma w głównej mierze charakter teoretyczny bazujący na studiach literaturowych. Dotyczą one przede wszystkim miejskich przestrzeni publicznych oraz metod wyceny dóbr nierynkowych. Ostatnia część ma charakter badawczy. Zawiera ona przykład orientacyjnej oraz bardzo uproszczonej wyceny przestrzeni publicznej w postaci skweru. Artykuł kończą wnioski odnoszące się do przestrzeni publicznych oraz metodyki wyceny warunkowej wykorzystanej do określenia wartości wybranego terenu zieleni.