Problematyka miejskich obszarów funkcjonalnych (metropolitalnych) w badaniach polskich geografów społeczno-ekonomicznych - Kaczmarek, Tomasz; Szmytkowska, Magdalena (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2019)
Od niemal dwudziestu lat w Polsce trwa intensywny polityczny i naukowy dyskurs metropolitalny, związany z problematyką rozwoju wielkomiejskimi struktur osadniczych i ich zarządzania. Kwestie te stały się także przedmiotem badań przedstawicieli geografii społeczno-ekonomicznej. Celem opracowania jest wykazanie dorobku polskich geografów na temat obszarów metropolitalnych (miejskich obszarów funkcjonalnych). Przyjęto dwie zasadnicze metody badawcze: przegląd prac geograficznych opublikowanych w latach 2000–2017 oraz ankietę na temat aktywności eksperckiej geografów działających w 11 głównych ośrodkach geograficznych w Polsce. Wykazano znaczący dorobek geografów, dotyczący zagadnień rozwoju miejskich obszarów funkcjonalnych i metropolitalnych. W podsumowaniu przedstawiono rekomendacje w zakresie dalszych badań metropolitalnych w polskiej geografii społeczno-ekonomicznej.