Kapitał społeczny w aglomeracji poznańskiej – zmiany w układzie rdzeń–peryferie - Dominiak, Joanna; Konecka-Szydłowska, Barbara (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Celem artykułu jest analiza zróżnicowania kapitału społecznego w układzie rdzeń (miasto Poznań)–peryferie aglomeracji poznańskiej i jego zmian w latach 2009–2019. Realizacji głównego celu podporządkowano dwa pytania badawcze: (1) Jaki jest poziom kapitału społecznego w aglomeracji poznańskiej i jakie zmiany zaszły w tym zakresie w latach 2009–2019? (2) Jakie jest zróżnicowanie poziomu kapitału społecznego w układzie rdzeń–peryferie aglomeracji poznańskiej i czy nastąpiły zasadnicze zmiany w tym zakresie? Badania kapitału społecznego prowadzono w oparciu o dane publikowane i wywiady kwestionariuszowe z mieszkańcami aglomeracji. Wykorzystane w analizie wskaźniki odpowiadają trzem wyróżnionym w literaturze składnikom kapitału społecznego: strukturalnemu, regulatywnemu i behawioralnemu.