Gospodarowanie gruntami na obszarach wiejskich - Kołodziejczak, Anna (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
W prezentowanej monografii zamieszczono dziesięć artykułów podejmujących tematykę badawczą związaną z gospodarowaniem gruntami na obszarach wiejskich. Składa się ona z dwóch części. W pierwszej poruszono problemy gospodarki gruntami z punktu widzenia planowania przestrzennego, geodezyjnego. Druga część poświęcona jest tematyce użytkowania gruntów na terenach wiejskich województwa wielkopolskiego. Problematyka ta stanowi ważny nurt badań nad obszarami wiejskimi. Należy pamiętać o tym, że zarządzanie gruntami i krajobrazem powinno opierać się nie tylko na dobrej znajomości warunków środowiskowych, ale również na ocenie predyspozycji danego terenu do pełnienia określonych nowych funkcji. W związku z tym prawidłowe gospodarowanie gruntami w gminach wiejskich jest kluczem do stworzenia harmonijnej przestrzeni, ochrony lokalnych zasobów oraz walorów środowiska przyrodniczego i zaspokojenia potrzeb społecznych. Publikacja powstała dzięki wsparciu finansowemu z budżetów Stowarzyszenia Geodetów Polskich Oddział Wielkopolski w Poznaniu i Wydziału Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.