Ewaluacja Strategii Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych dla rozwoju Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej - Churski, Paweł (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Głównym celem badania jest ocena postępu rzeczowego i finansowego realizacji Strategii Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych dla rozwoju Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej (ZIT AKO). Badanie ma określić stan wykonania poszczególnych elementów składowych obowiązującej Strategii ZIT AKO oraz sposób i stopień, w jakim prowadzone w ramach strategii działania przekładają się na osiągnięcie zakładanych celów postępu rzeczowego i finansowego. Efektem postępowania badawczego jest analiza i ocena tego postępu w kontekście wyzwań rozwojowych gmin i powiatów powiązanych funkcjonalnie z Kaliszem i Ostrowem Wielkopolskim, a wchodzących w skład SAKO. Zakres przedmiotowy badania obejmuje Strategię ZIT AKO ze szczególnym uwzględnieniem paradygmatu postępu rzeczowego i finansowego realizacji założeń tego dokumentu przy wykorzystaniu paradygmatu teoretycznego, jakim jest ewaluacja wspierana teorią. Zakres podmiotowy badania obejmuje jednostki samorządu terytorialnego tworzące SAKO, będące głównym podmiotem odpowiedzialnym za realizację analizowanej strategii. Przedstawione w opracowaniu przykłady dobrych praktyk w postaci najlepszych projektów w poszczególnych priorytetach pozwalają pozytywnie ocenić użyteczność i trwałość Strategii ZIT AKO w dłuższej perspektywie czasowej.