Funkcje grupy sąsiedzkiej na portalu społecznościowym w dobie pandemii - Sowada, Tomasz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna, 2020)
Niniejszy artykuł porusza zagadnienia związane z funkcjonowaniem grupy sąsiedzkiej na portalu Facebook w czasie pandemii COVID-19. Główną metodą badawczą było studium przypadku oparte na analizie treści publikowanych przez członków grupy w ciągu 30 dni od zanotowania pierwszego w Polsce potwierdzonego zakażenia koronawirusem COVID-19. W nawiązaniu do koncepcji typologii sąsiedztw autor przedstawia czynności sąsiedzkie, których realizacja była wspomagana w ramach działalności grupy, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu trwającej pandemii. Podsumowanie artykułu zawiera opis trzech, zidentyfikowanych w toku badań, funkcji, które pełniła grupa na portalu społecznościowym wobec społeczności sąsiedzkiej: (1) informacyjnej, (2) solidarnościowej, (3) psychologicznej.